Este cunoscut faptul ca activitatea fizica influenteaza semnificativ dezvoltarea copiilor, sprijinind intarirea sistemului imunitar si a celui osteoarticular. Mai mult decat atat, isi face efectele resimtite si cand vine vorba de cresterea lor, jucand un rol cheie in prevenirea a numeroase afectiuni.
Si totusi, in ciuda acestor beneficii considerabile, sportul inca nu este suficient de prezent in rutina tinerilor din societatea moderna. Conform „Raportului national de sanatate al tinerilor si copiilor din Romania”, publicat in anul 2020, obezitatea de cauza neendocrina la nivel de tara ramane pe locul 2 in topul afectiunilor cronice, iar dinamica prevalentei acesteia se inscrie cu valori crescatoare, de la prescolari pana la elevii de clasa a XII‐a. Mai mult, conform Programului „inCerc” de preventie a diabetului zaharat de tip 2 la copii, implementat in tara noastra de Asociatia Medicover in perioada 2017-2023, 1 din 3 copii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani a fost descoperit cu obezitate si suprapondere (35,8% dintre participantii din Cluj-Napoca si 33,6% dintre cei din Ploiesti, orasele de implementare ale programului).
Pentru a produce o schimbare in ceea ce priveste stilul de viata si a promova activitatea fizica in randul copiilor, Asociatia Medicover a dezvoltat un nou proiect interactiv in acest sens.
FitSchool.ro, platforma care imbina sportul si tehnologia
Avand ca sursa de motivatie rezultatele Programului „inCerc”, dar si ale atelierelor „Nutritie pentru SuperEroi”, implementate in decursul anilor 2017-2023, Asociatia Medicover a lansat platforma FitSchool, prin care urmareste introducerea obiceiurilor bune de miscare in scoala, de la varstele cele mai fragede. Gratie acestei initiative, scolarii din ciclul primar, precum si prescolarii sau elevii din ciclul gimnazial, se bucura in mod gratuit de antrenamente fizice eficiente, gandite de specialisti si accesibile cu ajutorul tehnologiilor actuale: platforma interactiva disponibila online (www.fitschool.ro), vizitata de pe table interactive sau laptopuri si proiectata in sala de clasa pentru elevi.
„Ne continuam cu la fel de multa implicare misiunea impotriva excesului ponderal, sedentarismului si neplacerilor asociate lor. Acum insa, la o scala mai mare, printr-un demers ce ne dorim sa ajunga la nivel national, in toate unitatile de invatamant din Romania. Credem ca FitSchool este o alternativa foarte utila si care aduce multe beneficii copiilor, ea putand fi utilizata in timpul orelor de curs, cat si a celor de sport, fiind concentrata pe nevoile specifice ale celor mici. Toate antrenamentele noastre ii ajuta sa reduca timpul petrecut in sezut, sa-si oxigeneze creierul, sa se concentreze si, implicit, sa retina noile informatii foarte usor. In plus, nu exista limitari de spatiu pentru aceste activitati. Ele pot fi desfasurate la fel de bine atat in salile de clasa, ca o pauza binemeritata pentru creier, cat si in cele de sport, fapt ce reprezinta un mare avantaj”, puncteaza domnul George Istrate, directorul general al Asociatiei Medicover.
Format dinamic si atractiv
Conceptul FitSchool aduce o multitudine de exercitii video atractive, inspirate din diferite stiluri de sport, precum dansuri, gimnastica sau arte martiale. Durata lor este una optima, corelata cu studiile care au demonstrat ca atentia poate fi mentinuta pentru 25 de minute in cazul copiilor din ciclul primar. In acest interval, profesorul poate sa lucreze cu fiecare elev si sa ofere sfaturi personalizate.
„Ne bucuram sa putem fi din nou alaturi de echipa Asociatiei Medicover in implementarea unui proiect centrat pe importanta unui stil de viata echilibrat, in randul copiilor. Avand experienta initiativelor anterioare, cu rezultate concrete, certificate de specialisti, inca din 2018, precum cea a Programului «inCerc» de preventie a diabetului zaharat de tip 2 sau a atelierelor de nutritie «Nutritie pentru SuperEroi», consideram ca acest nou proiect, «FitSchool», este o metoda de actualitate, atractiva, prin care putem cultiva elevilor preocupari temeinice pentru practicarea activitatilor sportive. Varietatea si flexibilitatea exercitiilor transforma aceasta platforma intr-un instrument util, nu doar in timpul orelor de curs, ci si in cadrul activitatilor extrascolare, cand profesorii decid sa le ofere scolarilor scurte sesiuni de energizare in sala de clasa“, a declarat doamna Marinela Marc, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.
Profesorii, promotori al sanatatii
Un alt detaliu relevant referitor la FitSchool este faptul ca reprezinta un ajutor substantial pentru invatatori in adoptarea rolului de promotori ai sanatatii. Cu alte cuvinte, platforma vine in ajutorul dascalilor cu o serie de sfaturi referitoare la o buna desfasurare a pauzelor de miscare FitSchool, aportul acestora fiind si recompensat prin obtinerea unei adeverinte de implicare sustinuta in acest proiect, totul pentru potentarea unui stil de viata sanatos in randul elevilor.
„Miscarea este medicamentul nostru natural. Fiecare pas, fiecare exercitiu ne duc catre o viata mai lunga, mai buna si mai plina de vitalitate. Este de dorit insa ca sportul sa fie integrat in rutina chiar din copilarie, cand efortul este vazut drept un joc ce ofera atat amuzament, cat si placere sau satisfactie.
In contextul dat, FitSchool actioneaza asemenea unui adjuvant, contribuind la prevenirea sau tratarea unor probleme des intalnite in ziua de astazi din cauza sedentarismului. Pilonii proiectului – sanatatea, stiinta si inovatia – ajuta cadrele didactice sa identifice nevoile specifice ale celor mici si sa le vorbeasca pe limba lor, intr-o maniera creativa, interesanta si ancorata in realitatea digitalizata a momentului”, puncteaza domnul Leon Gombos, decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
„Printre preocuparile constante ale autoritatilor locale din municipiul Cluj-Napoca se numara asigurarea unei dezvoltari armonioase copiilor. Desigur, idealul amintit implica, printre altele, educarea in privinta obiceiurilor sanatoase si promovarea unui stil de viata activ, iar asta de la varste cat mai fragede, deci propunerile Asociatiei Medicover de programe implementate in orasul nostru au venit manusa.
Ne bucuram sa fim alaturi echipei de implementare printr-un nou program inceput in Cluj-Napoca, respectiv FitSchool. Pe langa valorificarea resurselor tehnologice si a cunostintelor specialistilor in activitate fizica, formatul original FitSchool si diversitatea materialelor ce pot fi utilizate de profesori ii ajuta pe elevi sa priveasca sportul ca pe o joaca, generand sentimente pozitive fata de miscare. Sustinem scolile sa aiba deschidere catre acest proiect gratuit si de efect, profitand de toate beneficiile pe care le poate oferi”, subliniaza doamna Emese Olah, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.
Despre FitSchool
Acest proiect continua eforturile Programului „inCerc”, implementat de Asociatia Medicover, care a reusit, in cei peste 6 ani de existenta, sa aduca imbunatatiri semnificative ale stilului de viata pentru mii de elevi din Cluj-Napoca si Ploiesti (scaderi ale indicelui de masa corporala, imbunatatirea masei musculare si pierderi din tesutul adipos in exces in cazul a peste 70% dintre participantii care au finalizat etapa de consiliere individuala). FitSchool a fost lansat in 2024 si a fost gandit sub forma unei platforme online cu resurse video pentru realizarea antrenamentelor fizice din mediul scolar, in special pentru ciclul primar, dar si pentru cel prescolar, cat si gimnazial. Vizeaza ameliorarea starii de sanatate a copiilor prin cresterea nivelului de activitate fizica, oferind exercitii gandite de specialisti in educatie fizica si sport. Accesul la platforma FitSchool poate fi obtinut de orice profesor/antrenor angajat in unitatea de invatamant/organizatia care are statut de Partener al Programului FitSchool. Pentru obtinerea acestui statut nu este implicat niciun cost, utilizarea fiind absolut gratuita.
Contact presa: https://sagmediateam.com