Ce este sistemul Mesh Wi-Fi?

Spre deosebire de „Wi-Fi” obișnuit, fiecare sistem Wi-Fi este format din mai multe noduri de dispozitiv (numite „noduri de rețea”) – de la una la cel puțin o sută. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit, un nod de rețea este un router normal Wi-Fi, dar există o diferență semnificativă între ele. Toate nodurile din rețea sunt egale (în comparație cu Wi-Fi pachet Router + repetoare), și vă permite să creați o rețea „fără sudură“ eficienta cu acoperire în apartamentul sau casa ta – practic fără eșecuri, atenuare și semnal fara întrerupere la comutarea între sursele sale.

În mod teoretic, înlocuind routerul obișnuit cu un sistem Wi-Fi Mesh, utilizatorul va primi același Wi-Fi, doar mai stabil și la fel de rapid, chiar și în timpul mișcărilor dintre nodurile rețelei .

Ce este interesant sistemul TP-Link Deco M4

Judecând după numele modelului, Deco M4 se află sub Deco M5 . Deco M5 este similar cu Deco P7, numai tehnologia TP-Deco Deco P7 Powerline le suportă . Dar Deco M4 diferă de omologii săi prin aspect, precum și prin caracteristicile tehnice.

După cum veți vedea mai jos, M4 pierde un pic din punct de vedere tehnic, dar (în perspectivă) pare încă interesant din cauza disponibilității sale pentru cumpărător. Cu TP-Link Deco M4, în doar câteva minute puteți instala o rețea obișnuită sau Wi-Fi într-un mic apartament sau casă.

Specificații TP-Link Deco M4

interfață 2 porturi Gigabit LAN / WAN cu detectare automată
dimensiuni 90,7 mm x 190 mm
procesor System-on-chip (SoC) Qualcomm
Sursă de alimentare extern, 12V ⎓ 1.2A
Standardele de rețea AC1200 (IEEE 802,11 b / g / n 2,4 GHz, IEEE 802,11 ac / n / a 5 GHz)
Tipul antenei 2 antene Wi-Fi încorporate
Puterea semnalului wireless (EIRP) FCC: <30 dBm
CE: <20 dBm (2,4 GHz), <23 dBm (5 GHz)
Viteza de transfer de date 5 GHz: până la 867 Mbit / s
2,4 GHz: până la 300 Mbit / s
Securitate wireless WPA-PSK / WPA2-PSK
Transmițător de putere FCC: <30 dBm
CE: <20 dBm (2,4 GHz), <23 dBm (5 GHz)
Tip de conexiune WAN Dinamic IP / static IP / PPPoE
DHCP Client de server
Port forwarding Port Triggering, UPnP
Dynamic DNS DynDns, NO-IP
protocoale Suport IPv4 și IPv6
Securitatea rețelei (firewall) și controlul accesului Firewall SPI
Control parental Free antivirus integrat timp de 3 ani

Pachetul și aspectul TP-LINK Deco M4

Deco M4 se vinde în două seturi: 2 module sau 1 modul.

Ambalajul este ușor diferit de Deco P7, este mai simplu, dar încă de înaltă calitate. Cutia este de dimensiuni medii, realizată din carton alb greu, este pusă pe un „capac de praf” cu o imprimare bună.
Sub capacul casetei veți găsi două module Deco M4, cutii cu surse de alimentare (2 buc.), Un cablu RJ45 One Ethernet, instrucțiuni pentru pornirea rapidă. Alimentarea este mică, realizată din plastic alb, cablul este destul de subțire, moale, de înaltă calitate. Modulele sunt identice, realizate din plastic dur, de asemenea alb. Fiecare Deco M4R este o coloană paralelipipedică înaltă (comparativ cu M5 și P7) cu muchii rotunjite, aproape cu un cilindru circular.
Partea superioară a materialului plastic întunecat din centrul locașului, unde LED-ul este ascuns sub forma siglei TP-Link. Indicatorul semnalizează starea modulului, lumina este foarte moale, discret – dacă nu știți unde să căutați, nu veți observa. Canelurile capacului încadrează logo-ul, completându-l vizual și, în același timp, maschează fantele pentru radiator.
Pe partea din spate a Deco M4, există două porturi RJ-45. Partea inferioară a unei jumătăți din informațiile de serviciu și, pe de altă parte, în locașul – un conector pentru alimentare și un mic buton de resetare „încastrat” ​​în carcasă. În partea inferioară de-a lungul perimetrului există patru picioare joase.

Cu ajutorul Asistentului Google, se citeste codul QR de pe cutie, se instaleaza aplicația TP-Link Deco de pe link-ul de pe Google Play. În acest stadiu, veți avea deja nevoie de Internet – dat fiind că doriți să vă conectați și să-l configurați, acest lucru poate provoca probleme. Vă recomand să accesati Internetul mobil cel puțin pentru momentul setării Deco – imediat după instalarea aplicației, va trebui, de asemenea, să înregistrați ID-ul TP-Link. Acest identificator este necesar pentru administrarea rețelei (pot exista mai multe) – chiar și de la distanță. De exemplu, casa ta și a unui prieten.

Se conecteaza cablul din modemul furnizorului prin RJ-45 (ambele porturi gigabit sunt identice), sursa de alimentare a Deco M4 și a prizei.Așteptati până când LED-ul galben deasupra modulului Deco M4 sa schimbat într-un albastru pulsatoriu. „Apoi, procesul de instalare merge foarte simplu.

După instalarea primului dispozitiv din kit – din punct de vedere tehnic, acestea sunt aceleași, indiferent de alegerea dvs., aplicația a sugerat fie finalizarea setării, fie adăugarea unor module suplimentare Deco. Se poate conecta un altul . După conectare, aplicația va oferi actualizarea „firmware-ului” routerului. Totul se întâmpla rapid pana când va fi instalat noul software.

După cum arată măsurătorile, viteza de acces la modulele de Internet este aproape aceeași – 178-180 Mbit / s, puțin mai mică de 200 Mbit / s promisă de furnizor.

În aplicație, există un minim necesar de setări pentru funcționarea fiabilă a rețelei de domiciliu. Pe primul ecran, în spatele imaginii cercului, există un buton pentru apelarea ecranului cu o listă de noduri din noua rețea , mai jos sunt pictogramele pentru setarea antivirusului (pornire / oprire) și control parental (crearea de profiluri pentru utilizarea în rețea limitată) și chiar mai mică este o listă de dispozitive conectate la rețea.

A doua filă conține pictograme pentru a accesa setările routerului. Pentru utilizatorii avansați și doar curioși, există un buton „Advanced”, în care puteți configura porturile de redirecționare, DNS dinamice (DDNS) de la TP-Link, configurați un led-display, activați „roaming rapid” (802.11r).
Pentru cei care vor să știe mai mult, 802.11r este un amendament la standardul IEEE 802.11 (pur și simplu vorbind Wi-FI), care oferă internet „fără întreruperi” de comutare și rapid între nodurile de rețea.

Cum se configurează IFTTT în TP-LINK Deco M4

„În meniul lateral al TP-Link Deco, există elementul” Friends of Deco „- acolo puteți să vă conectați și să configurați asistentul de voce de la Amazon, Alexa, și un serviciu web gratuit pentru crearea de lanțuri de operatori condiționali IFTTT apoi „).

În aplicația TP-Link Deco însăși există o „abilitate” de marcă pentru Alexa, iar pentru IFTTT există un număr de lanțuri, dar pentru o integrare puțin mai complexă este mai bine să instalați aplicația IFTTT de pe Google Play (sau App Store, desigur).

Deci, nu aveam un dispozitiv cu „Alexa”, dar cu „Asistentul Google” în plus față de smartphone-uri și Android TV, există rețeaua de domiciliu Google Home Mini. Știam că IFTTT acceptă Asistentul Google, astfel că este ușor să faci prieteni cu Deco. În aplicația IFTTT, am creat un nou applet (așa se face că IFTTT se referă la lanțurile de acțiune), a ales o condiție pentru Asistentul Google de a „exprima o simplă expresie”, a indicat expresia „Schimbarea priorității Schimbarea în flux”, a indicat câteva expresii alternative și răspunsul pe care vreau să îl aud ca o confirmare a comenzii. Înainte de lanț am ales Router-ul TP-Link (când am configurat prima dată, trebuia să îmi pun profilul TP-Link la IFTTT), indicând rețeaua Wi-Fi la care aș aplica comanda pe care am salvat-o. Verificat imediat: „Ok, Google: schimba prioritatea Deco la streaming „. După câteva secunde, am auzit în răspuns: „Ok, rețeaua dvs. este gata să ruleze acum”. Am verificat setările din aplicație – prioritatea streaming este într-adevăr setată.

În acest fel, puteți conecta diferitele servicii disponibile în IFTTT cu rețeaua dvs. de rețele. De exemplu, pentru a înregistra activitatea unui anumit dispozitiv în rețea în tabelele Google sau pentru a „preda” același Google Home Mini pentru a raporta despre apariția soției în zona de acoperire a rețelei))) „.

Avantaje

TP-Link M4 „pe hârtie” pierde un pic in favoare colegilor săi, tehnic, dar are două avantaje importante: 1) este mai ieftin decât omologii săi și 2) poate fi achiziționat într-un set de două sau o singură copie. Cu aceasta, puteți implementa rapid o rețea Wi-Fi de două module într-un apartament mic, dar cu o geometrie destul de complexă. Sau, după ce ați cumpărat un singur modul Deco M4, faceți un „Wi-Fi regulat” – ruterul funcționează perfect separat. Pentru a instala și a configura nu aveți nevoie de cunoștințe speciale. Principalul lucru este că puteți oricând să vă extindeți această rețea cu un modul sau module suplimentare sau, dacă achiziționați mai târziu un dispozitiv „mai vechi”, lăsați Deco M4 ca nod de extindere a rețelei.