Informațiile de culoare pentru OLED-uri sunt obținute prin utilizarea compușilor organici pe bază de carbon care emit lumină roșie, verde și albastră sub influența curentului electric. Principalele diferențe între OLED și LCD sunt că în prima nu există lumină de fundal și cristale rotative. Nu este necesară nicio sursă de lumină externă pentru a electrifica componentele de culoare organică, rezultând un consum redus de curent și posibilitatea producerii de profile foarte subțiri. Televizoarele OLED vin cu două sau trei straturi de amestec organic care sunt plasate într-un strat de sticlă foarte subțire. Panoul este susținut de un material solid similar cu plexiglasul, care protejează materialele interioare sensibile. Vă amintiți televizoarele cu CRT? Afișajele OLED utilizează un tub catodic.

Tehnologia LCD

Fie că este vorba de un ecran plat sau de un proiector, toate afișajele LCD au aceeași tehnologie de bază. O matrice tranzitorie cu strat subțire (TFT) alimentează tensiunea celulelor cu cristale lichide care sunt presate pe ambele fețe cu sticlă. Atunci când se administrează o sarcină electrică, cristalele se rotesc într-un anumit unghi și lumină albă filtrată făcută de o lampă în partea din spate a ecranului (iluminare din spate pentru televizoare LCD) sau proiectate de un cip mic LCD (pentru proiectoare). Televizoare LCD reproduce culori prin principiul scădere: să blocheze anumite lungimi de undă ale spectrului luminii albe, până când culoarea dorită. Intensitatea luminii care trece prin matricea cu cristale lichide permite televizoarelor LCD să afișeze imagini.

Contrast

Televizoarele OLED au nivele negre și contrast mult mai bune decât ecranele LCD. Conform specificațiilor, raportul de contrast al noului televizor OLED Sony este de 1.000.000: 1. Pentru comparație, unul dintre cele mai ridicate rapoarte LCD este 10.000: 1. Deși aceste numere sunt nerealiste pentru vizualizarea standard a unui televizor calibrat, acestea arată imensa superioritate a OLED-urilor din această categorie. Deoarece nu este utilizată o iluminare de fundal în televizoarele OLED, este foarte ușor să se afișeze niveluri negre adânci prin limitarea conductivității la amestecurile organice care emit. Ca și în cazul afișajelor cu plasmă, OLED utilizează mai puțină energie atunci când este necesară o lumină mai mică. Culorile albe și strălucitoare vor necesita cea mai mare energie, deoarece amestecurile organice necesită mai multă putere pentru a le descrie. Afișele LCD utilizează încărcături electrice pentru a roti cristalele lichide, ceea ce le face să blocheze lumina și de aici pentru a afișa negru. Cu cât este mai mare tensiunea care trece printr-un pixel, cu atât mai mult se rotește și blochează mai eficient lumina, făcând-o să pară întunecată. În cazul afișajelor cu plasmă, LCD-urile necesită cea mai mare energie atunci când prezintă o imagine foarte întunecată sau neagră. Acesta este un proces dificil și în ciuda îmbunătățirilor, Koto sunt realizate în mod continuu, doar cele mai bune ecrane (cele fabricate de Sharp și Sony) reușesc să treacă raportul de contrast de 1000: 1. Progresele recente în tehnologie aduc LCD-ul mai aproape de afișajele cu plasmă. Singurul dezavantaj al ecranului LCD este când unghiul de vizualizare este modificat cu 90 de grade când nivelurile negre scad semnificativ, ceea ce le face să blocheze lumina și de aici pentru a ilustra negrul. Cu cât este mai mare tensiunea care trece printr-un pixel, cu atât mai mult se rotește și blochează mai eficient lumina, făcând-o să pară întunecată. În cazul afișajelor cu plasmă, LCD-urile necesită cea mai mare energie atunci când prezintă o imagine foarte întunecată sau neagră.

Culori

Cu afișaje OLED, fiecare pixel conține elemente roșii, verzi și albastre care lucrează împreună pentru a reproduce milioane de culori. Deoarece fiecare pixel conține toate elementele necesare pentru a reproduce fiecare culoare a spectrului, informațiile despre culoare sunt transmise mai corect prin tehnologia OLED decât prin ecranul LCD. Ne așteptăm ca coordonatele culorilor să fie mult mai precise cu OLED decât cu LCD. Din ceea ce am văzut pe OLED-uri, informațiile despre culoare sunt bogate, profunde și mai realiste decât ecranul LCD.
Televizoarele LCD prezintă culori prin manipularea undelor luminoase și scăderea culorilor de lumină albă. Implicit, aceasta este o metodă dificilă de conservare a transmisiei și a vitalității culorilor, deși majoritatea afișajelor LCD se descurcă destul de bine. Informațiile de culoare pe ecranul LCD avantajul de numărul relativ mare de pixeli per inch  , dar nu reușește să impresioneze cu un realism ca procesul de creare a informațiilor de culoare în sine este dificilă.
Avantaj: Televizoare OLED . Culorile vor fi mai bogate și mai realiste atunci când sunt generate din fosfor organic cu utilizarea unei matrice active.

Unghiuri de vizualizare

Ecranele OLED au un unghi de vizualizare aproape perfect. OLED nu blochează lumina, ci creează (radiază). Fiecare pixel iluminează independent și lumina sa este vizibilă cu ușurință și precis la unghiuri diferite, ca în cazul afișajelor cu plasmă. Ca urmare, unghiurile de vizionare așteptate sunt de aproximativ 170 de grade.
Producătorii de afișaje LCD au obținut mult în creșterea unghiurilor de vizualizare, dar acesta este un domeniu de luptă constantă. Televizoarele LCD trebuie să blocheze luminile pentru a crea imagini mai întunecate, reducând dramatic contrastul prin creșterea unghiului de vizualizare. Materialul sursă utilizat în ecranele LCD de nouă generație de la Sharp și Sony ajută la creșterea acestor unghiuri.
Avantaj: Ecranele OLED nu au probleme în acest domeniu.

Sony a introdus primele ecrane OLED pe piața americană. Acestea sunt de 11 inch și utilizarea lor principală va fi pentru ecrane de calculator, deși acestea sunt echipate cu un port HDMI. Rezoluția Sony OEL TV XEL-1 este de 960×540. Imaginile de pe computer necesită o rezoluție mai mare, ceea ce va avea un efect negativ asupra vânzărilor. Samsung oferă un ecran alternativ de 17 inchi AMOLED, care este puțin mai gros, dar acceptă o rezoluție de 1600×1200 (UXGA). Această rezoluție interferează direct cu sectorul LCD pentru utilizarea calculatorului. Ecranele LCD afișează imagini de pe PC-uri sau alte surse VGA cu imagini color și imagini fără pâlpâire. De asemenea, numărul de pixeli per inch pătrat este mai mare decât alte tehnologii, astfel încât monitoarele LCD sunt foarte bune la afișarea unor cantități mari de informații – cum ar fi aplicațiile grafice cu o claritate și o precizie excepțională. Din același motiv, ecranele LCD sunt puțin mai bune în jocurile video. Deoarece monitoarele LCD privesc în față, problemele cu contrastul și unghiurile de vizualizare nu sunt atât de mari.

Calitate

Televizoarele OLED nu suferă de o întârziere în redarea imaginilor în mișcare sau de la neclaritatea care apare la afișajele LCD. De fapt, tehnologia OLED are cel mai rapid timp de răspuns pentru toate tipurile de afișaje.
Deși timpul de răspuns al televizoarelor LCD sa îmbunătățit considerabil în ultimii doi ani, aceștia încă suferă de așa-numitul efect „trailer”, în care pixelii individuali sunt ușor întârziate atunci când sunt reprezentate obiecte în mișcare rapidă. Acest lucru poate fi, de asemenea, descris ca pâlpâirea sau sărirea imaginii când scena este filmată cu o cameră în mișcare. În timpul scenelor sportive în mișcare rapidă, cei mai atenți ochi pot vedea această ușoară încetinire în mișcare.

Producătorii de afișaje LCD anunță că durata medie de viață a produselor lor este de aproximativ 50.000-65.000 de ore. De fapt, un televizor LCD va dura atâta timp cât va susține lumina de fundal, iar în unele cazuri se poate schimba. Deoarece este doar o lumină care trece printr-o substanță prismatică, practic nu există nimic de pierdut pe un monitor LCD, cu excepția luminii de fundal. Cu toate acestea, există un fapt mic și obositor despre tehnologia LCD pe care puțini oameni știu – cu îmbătrânirea luminii de fundal poate distorsiona ușor culorile (gândiți-vă la lumina fluorescentă din birou). Când se întâmplă acest lucru, întregul balans de alb se va schimba și utilizatorul va trebui să recalibreze sau, în cel mai rău caz, să încerce să schimbe iluminarea din spate sau să arunce direct aparatul. Unii dintre cumpărătorii anteriori ai ecrane LCD vor afla despre acest detaliu în câțiva ani. Eu personal aștept ca televizoarele LCD să le ofere utilizatorilor cu aproximativ 30-40.000 de ore înainte ca lumina de fundal să înceapă să meargă. Unul din lucrurile pe care le-am găsit în această industrie este că nu este ușor să vezi dacă lumina de fundal a unui afișaj se poate schimba. Producătorii sunt fie indeciși pentru a discuta despre subiect, fie pur și simplu nu știu.
Pe de altă parte, televizoarele OLED folosesc curenți electrici foarte mici pentru a excita o combinație de substanțe fosforescent organice încapsulate într-o substanță sintetică. OLED-ul are nevoie de foarte puțină energie pentru a funcționa, deci în teorie ar trebui să dureze mult timp, deoarece piesele nu sunt supuse unui test serios. Și aici este captura – LED-ul albastru organic are o viață scurtă (cred că aproximativ 7000 de ore). Materialele roșii și verzi probabil că nu vor dura mult mai mult. Aceste primele afișări OLED sunt un experiment pentru a monitoriza longevitatea.
Avantaj: LCD-urile sunt câștigătoare pentru moment.

Consumul de energie

Deoarece afișajele LCD folosesc luminile de fundal fluorescente pentru a afișa imagini, acestea necesită o putere semnificativ mai mică decât cea afișată în plasmă. Cu toate acestea, OLED-urile folosesc doar o parte din această energie deoarece nu se utilizează o sursă externă de lumină. Afișajele OLED utilizează cea mai mică energie din întreaga lume.