Brandul HP continuă să dezvolte linia de jocuri OMEN: noul laptop, pe lângă placa video RTX, are un procesor proaspăt Intel Lake, o carcasă mai subțire și o răcire îmbunătățită.

Mai ales pentru jucători

Laptopul a fost bine construit, scăpând de 6 mm din grosimea carcasei – actualii 20 de milimetri sunt mult mai potriviți pentru ideologia produselor Max-Q. Greutatea s-a schimbat ușor: încă două kilograme și un sfert sunt încă o povară grea. Cu toate acestea, vorbim despre un sistem puternic de joc,  în acest caz este o consecință necesară a performanțelor înalte.

Aspectul dispozitivului nu a suferit modificări semnificative în raport cu modelul anterior. În spatele contururilor cibernetice ale carcasei și tastaturii plăcut iluminate, scopul principal al noutății este ușor de ghicit. Pe de altă parte, designul a devenit un pic mai puțin provocator – accentele roșii au fost îndepărtate de pe capacul superior și marginile laterale, preferând metalul ars și argintul pe logo cu masca Voodoo.

Aproape toate suprafețele laptopului colectează de bună voie amprente: acoperirea superioară se face chiar și atunci când dispozitivul este scos din cutie.

În partea inferioară există ieșiri acustice de la Bang & Olufsen, precum și un grătar imens pentru eliminarea căldurii din sistemul de răcire. Acesta din urmă a suferit modificări – configurația modificată a răcitoarelor Tempest OMEN asigură un flux de aer îmbunătățit în cinci direcții. Așa-numitul metal lichid este folosit pentru a contacta chipsurile răcite. Capacul de jos este în mod tradițional ușor de îndepărtat: având șase șuruburi , obțineți acces la componente – puteți face upgrade fără eforturi suplimentare.

Tastatură

Tastatura are un fundal reglabil în patru zone, cu o unitate digitală dedicată. Tastatura este închisă, dar fiecare piesă este adâncă, se simte bine tactil. Nu există nici o deviere: se pare că inginerii au folosit un strat gros de armură pentru a acoperi unitatea de tastatură. Dispunerea este excelentă, unitatea de control a cursorului este mare și convenabilă, iar schimbările sunt de o lungime acceptabilă.

Producătorul susține că, în același timp, puteți apăsa până la 26 de taste.

Dezavantajele includ lipsa unei culori specifice pentru fiecare buton. Ei bine, luminozitatea este insuficientă: când există multă lumină în cameră, simbolurile de dispunere devin invizibile – în astfel de condiții este mai bine să opriți pur și simplu iluminarea. Touchpadul lasă o impresie plăcută, acoperirea din plastic este confortabilă. O nuanță importantă: nu există funcții de clickpad familiare laptopurilor de afaceri. Pentru modelul de jocuri, acesta este un plus cert: nu trebuie să vă fie frică de clicurile accidentale din shooterul dvs. AAA preferat – totul va rămâne sub controlul vostru.

Afișare  GOST

Matricea IPS de 15,6 inci cu rezoluție Full HD este responsabilă pentru ieșirea imaginii. Principalele caracteristici ale afișajului: rata de actualizare de 144 Hz și suport pentru sincronizarea G NVIDIA. Datorită acestor două tehnologii, laptopul captivează cu o imagine lină. Ecranul este mat, ceea ce este de asemenea important – strălucirea surselor de lumină strălucitoare nu va interfera cu luptele în rețea. Nu există o modulare a iluminării de fundal, deci nu vă puteți face griji pentru sănătatea ochilor.

Luminozitate maximă – standard 300 cd / m², unghiurile de vizualizare sunt excelente.

Cadrele laterale ale panoului IPS sunt înguste, dar partea inferioară, dimpotrivă, este largă – acest lucru a fost făcut în mod intenționat, astfel încât ecranul să fie ridicat cât mai sus posibil deasupra suprafeței mesei. Totul este montat pe o balama îngustă, iar capacul se sprijină până la un unghi de 135 de grade.

Conectori și comunicații

O diferență plăcută față de modelul anterior al liniei OMEN: acum nu există porturi în partea din spate a laptopului – sunt distribuite pe suprafețele laterale. Setul de interfețe este impresionant: pe partea stângă se află conectori HDMI și Mini DisplayPort, un port Ethernet gigabit într-un aspect pliabil, o pereche de USB Type-A și un Type-C, precum și un jack audio combinat. În partea dreaptă sunt USB și un cititor de card format complet. Există multe porturi, dar nu sunt perfect configurate. Deoarece interfețele de pe marginea stângă a carcasei sunt aglomerate (în special conectori USB), în unele situații pot fi blocate de dispozitivele vecine. Conexiunea wireless este asigurată de un adaptor Intel cu suport pentru 802.11ac.

Performanță

Laptopul este echipat cu un procesor Intel Core i7-9750H cu șase nuclee cu o frecvență de bază de 2,6 GHz (accelerează până la 4,5 GHz în modul TurboBoost). Numărul de fire este de 12, volumul de memorie cache este de 12 megabyte impresionant, TDP este o potrivire pentru soluții desktop: 45 wați. Cu toate acestea, răcirea de înaltă calitate dezvăluie perfect potențialul procesorului – în testele de stres toate nucleele funcționează la 3.0 GHz fără semne de accelerație minime, temperatura cipului nu depășește 80 de grade.

Într-un profil de performanță extremă (accesibil pentru includerea prin utilitatea de gestionare HP Command Center), sistemul de operare funcționează la 3,2 GHz stabil. Abia acum temperatura crește până la punctul acceptabil – 90 de grade, iar zgomotul răcitoarelor nu devine foarte confortabil. Fără încărcare constantă, sistemul răspunde în mod receptiv la sarcinile de fundal aplicând TurboBoost pe un profil de performanță și reducând căldura la 50 de grade.

Responsabil pentru grafică este NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q cu 8 GB memorie video GDDR6.

Arhitectura NVIDIA Turing acceptă urmărirea razelor în timp real pentru o iluminare mai realistă și efecte speciale în jocuri. Max-Q încorporează un echilibru maxim al performanței și disiparea căldurii. În modul de eficiență energetică, RTX 2070 Max-Q păstrează frecvențele cu 20% mai puțin decât notebook-ul standard RTX 2070, dar, atunci când este necesar, poate accelera până la valori standard. În formatul nativ Full HD, laptopul oferă 80-90 fps la setări grafice înalte în aproape toate accesările actuale, iar pe „ultras” apare numere apropiate de 60 de cadre pe secundă. Dar rezoluția 4K pentru acest card este grea: fps scade adesea la un nivel de redat. Principalul lucru este că marja de performanță pentru jocuri în Full HD este decentă – suficient pentru următorii doi-trei ani.

Memoria RAM este dual-channel, realizată sub forma a două module Samsung DDR4 de 8 GB, care funcționează la o frecvență de 2666 MHz. Este ușor să creezi memoria RAM: nu există memorie lipită pe placa de sistem, posibilitățile de actualizare sunt nelimitate.

Alegerea unității este surprinzătoare: există Intel Optane H10 instalat cu o capacitate de 512 GB.

SSD-ul este remarcabil pentru suportul integrat pentru tehnologia de memorie Intel Optane, asigură un ritm de schimb și mai rapid în memorie în cache. 32 GB sunt rezervate pentru această tehnologie și, mai important, două dintre cele patru linii PCI-e pe care funcționează dispozitivul. Rezultatul este în mod natural bun: în testele pentru citire, cifra de 2300 MB / s este luată cu încredere, pentru o înregistrare – cifra este mai modestă – 1250 MB / s, dar nu ridică probleme de performanță. Drept urmare, avem de-a face cu un subsistem de disc rapid, dar nu prea capabil. Cu toate acestea, este ușor de extins – vânzătorul a oferit spațiu pentru un hard disk de 2.5 „sau SSD conectat prin SATA.

În general, configurația este echilibrată, fără blocaje evidente. Cireșa pe tort – utilitatea OMEN Command Center. Vă permite să maximizați potențialul fierului și al sistemului de răcire, folosind presetări cu performanțe sporite, când fiecare cadru își merită greutatea în aur.

Specificații tehnice
PROCESOR                                       Intel Core i7-9750H 6 nuclee, 12 fire @ 2,6 – 4,5 GHz
RAM                                                 16 GB DDR4 (2×8 GB, 2 sloturi) @ 2666 MHz
VIDEO                                               GeForce RTX 2070 Max-Q, 8 GB GDDR6
DISPLAY                                           15,6 „Full HD IPS Matte
DRIVE                                                512 GB Intel Optane H10 SSD,
DIMENSIUNI ȘI GREUTATE                20 x 362 x 262 mm, 2,23 kg
CONEXIUNI ȘI INTERFACȚII               1 USB 3.1 Type-C Gen 2 (10 Gb / s, DisplayPort 1.4) 3 USB 3.1 Type A
Gigabit Ethernet                                 HDMI  Mini DisplayPort  3,5 mm (combinat)
Wi-Fi                                                  SD Intel 802.11b / g / n / ac (2×2 MIMO)
Bluetooth 5
BATERIE                                             6 celule, 69 Wh

Autonomie

HP OMEN 15 este echipat cu o baterie litiu-polimer de 69 Watt, care nu este cea mai mare din clasa sa. Pentru un astfel de gadget fierbinte, aceasta este o cantitate modestă de baterie – în modul de joc la putere maximă, bateria este descărcată în 1 oră 25 de minute. Cu o încărcare minimă, conexiunea wireless este dezactivată și luminozitatea ecranului este scăzută, laptopul durează aproximativ trei ore și jumătate. Și cu o încărcare medie, trebuie să contați pe câteva ore de autonomie. În timpul unei încărcări orare, bateria reușește să reînnoiască aproximativ 60% din capacitate, în timp ce ciclul complet va dura aproximativ 150 de minute. Sursa de alimentare este masivă, puterea este de 200 wați, ceea ce afectează oarecum portabilitatea dispozitivului. Compromisul este logic: în urmărirea unui corp subțire, inevitabil trebuie să vă echilibrați în pragul unei performanțe ridicate și a unui timp de funcționare acceptabil.

Sunet

Subsistemul audio Bang & Olufsen se încântă cu un sunet clar, plăcut, la un volum suficient de ridicat – dacă vorbim despre utilizarea desktopului. Difuzoarele cu fața în jos și fără o suprafață rezonantă, sunetul devine plat. Din păcate, sistemul are un bas ușor înmulțit, dar pentru jocuri calitatea sa este mai mult decât suficientă. Dacă deșurubați volumul la maxim, se observă o vibrație subtilă pe partea carcasei. Acest lucru poate fi ușor enervant în cazul lansărilor cu control WASD, dar demonstrează încă o dată nivelul de putere al sistemului de sunet.

Concluzie

HP a făcut încă un pas înainte în crearea unui laptop bun pentru jocuri. Desigur, aceasta nu este o revoluție, ci o evoluție naturală: asamblare de înaltă calitate, design interesant și pentru adulți, hardware echilibrat, abundență de porturi, sistem de răcire eficient. Dacă nu mi-aș dori o baterie mai mare, dar acesta este prețul pentru o portabilitate ridicată. Deși HP OMEN 15 este mobil și ușor, laptopul poate suporta orice lovitură AAA proaspătă, fără probleme de performanță sau supra-încălzire.

Sursa : reviewromania.ro