Premiera mondială a smartphone-ului emblematic Xiaomi Mi 9 a avut loc în timpul expoziției MWC 2019 din Barcelona în această primăvară. Noutatea a primit cea mai recentă platformă mobilă Qualcomm Snapdragon 855, o cameră triplă cu inteligență artificială și suport pentru un card de încărcare wireless fără fir de încărcare fără fir de 20 de wați.

Principalele caracteristici ale Xiaomi Mi 9
SoC Qualcomm Snapdragon 855, 8 nuclee Kryo 485 la 2.84 GHz
GPU Adreno 640
Sistem de operare Android 9, MIUI 10
Ecran tactil AMOLED de 6.39 „, 2340 × 1080, 19.5: 9
Memorie de acces randomizat (RAM) 6/8/12 GB, memorie internă 64/128/256 GB
Nu există suport pentru microSD
Suport Nano-SIM (2 buc.)
Rețelele GSM / WCDMA / WCDMA / TD-SCDMA
Rețelele FDD-LTE: Banda 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 28
Rețelele TDD-LTE: benzile 38, 39, 40
GPS / A-GPS, Glonass, BDS, Galileo
Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac (2.4 și 5 GHz), MU-MIMO, Wi-Fi Display, Wi-Fi Direct
Bluetooth 5.0
NFC
USB de tip C, USB OTG
Ieșire audio de 3,5 mm nr
Transmițător IR
Camera principală 12 (f / 2.2) + 48 megapixeli (f / 1.75) + 16 megapixeli (f / 2.2), focalizare automată, video 4K @ 60 fps
Cameră frontală 20 MP, f / 2,0
Senzori de proximitate și iluminare, câmp magnetic, accelerometru, giroscop
Scaner de amprentă
Baterie 3300 mAh, încărcare rapidă 4+, Qi
Dimensiuni 158 × 75 × 7,6 mm
Greutate 173 g

Aspect și utilizare

Din păcate, Xiaomi a luat decizia de a sacrifica practicitatea cu frumusețea și a creeat Mi 9 în cel mai neted panou din sticlă, cadru metalic lustruit și muchii înguste, aproape ascuțite.În consecință, cadrul lateral atinge palma, smartphone-ul se rotește literalmente în mână, alunecă ca o bucată de săpun, chiar dacă îl țineți în degete nu este o sarcină ușoară.

Carcasa elastică translucidă, bineînțeles, protejează carcasa , dar elimină complet toate atracțiile din sticlă-metal.

În partea de sus a ecranului există o parte decupată, realizată sub formă de picătură. Aceasta este o opțiune bună și, în plus, un element util ca indicatorul de evenimente LED nu este uitat aici.Marginile ecranului în sine sunt foarte rotunjite.

Butoanele hardware sunt mari, însă textura suprafeței nu diferă. Pe cel de-al doilea perete lateral, au introdus cea de-a treia cheie, care, în timp ce se concentrează asupra ei, se deschide, declanșând în mod constant un asistent intruziv al Google.

Xiaomi Mi 9 este oferit în mai multe culori: există versiuni cu gradient albastru și liliac cu gravură holografică complexă laser, există un negru solid, iar versiunea cu o carcasă transparentă este de asemenea eliberată. Cu toate acestea, frumusețea este, bineînțeles, minunată, dar protecția împotriva prafului și a umezelii, pe care o au cele mai moderne telefoane, Xiaomi nu ne se ridica la nivelul altor dispozitivele mobile.

Xiaomi Mi 9 este echipat cu un display AMOLED cu o diagonală de 6,39 țoli și o rezoluție de 2340 × 1080, acoperit cu sticlă Corning Gorilla 2.5 din sticlă. Dimensiunile fizice ale ecranului sunt 68 × 148 mm, raportul laturilor este de 19,5: 9, densitatea punctelor este de 403 ppi . Rama are o lățime pe laturi de 3 mm, sub – 5 mm, deasupra – 4 mm.

Suprafața frontală a ecranului este realizată sub forma unei plăci de sticlă cu o suprafață netedă oglindă care este rezistentă la zgârieturi. Judecând după reflexia obiectelor, proprietățile anti-orbire ale ecranului nu sunt mai rele decât cele ale ecranului Google Nexus 7 (2013) (denumit în continuare pur și simplu Nexus 7). Pentru claritate, prezentăm o fotografie în care suprafața albă se reflectă în ecrane off (pe partea stângă este Nexus 7, pe partea dreaptă este Xiaomi Mi 9, apoi se pot distinge după dimensiune).

Ecranul Xiaomi Mi 9 este ușor mai strălucitor (luminozitatea din fotografii este de 129 vs. 128 pentru Nexus 7). Dublarea obiectelor reflectate pe ecranul Xiaomi Mi 9 este foarte slabă, ceea ce înseamnă că nu există niciun spațiu de aer între straturile ecranului. Datorită numărului mai mic de frontiere (cum ar fi sticla / aerul) cu indicatori de refracție foarte diferiți, aceste ecrane arată mai bine în condițiile unei iluminări exterioare intense, însă repararea lor în cazul sticlei exterioare crăpate este mult mai scumpă, deoarece întregul ecran trebuie schimbat. Pe suprafața exterioară a ecranului există o acoperire specială oleofobă (rezistentă la grăsimi) (cu performanțe mai bune decât Nexus 7), astfel încât amprentele digitale sunt mai ușor de îndepărtat și apar la o rată mai mică decât în ​​cazul sticlei obișnuite.

Ecran

Cu un control manual al luminozității și când se afișează un câmp alb pe ecran complet, valoarea maximă a luminozității a fost de aproximativ 415 cd / m², iar în lumină foarte puternică se ridică la 585 cd / m². De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că, în acest caz, cu cât suprafața albă a ecranului este mai mică, cu atât este mai luminată, adică luminozitatea maximă reală a suprafețelor albe va fi aproape întotdeauna mai mare decât valorile specificate. Ca urmare, având în vedere proprietățile bune anti-orbire, lizibilitatea în după-amiaza la soare ar trebui să fie la un nivel acceptabil. Valoarea minimă a luminozității este de 2 cd / m², astfel încât în ​​întuneric total luminozitatea poate fi redusă la o valoare confortabilă. În prezența unui control automat al luminozității pe senzorul de lumină (este situat sub planul ecranului în partea superioară din stânga centrului). În modul automat, când condițiile de lumină ambientală se schimbă, luminozitatea ecranului crește și scade. Funcționarea acestei funcții depinde de poziția glisorului de reglare a luminozității: utilizatorul poate încerca să stabilească nivelul dorit de luminozitate în condițiile actuale. Dacă nu interferezi (55% în birou), atunci în întuneric total, funcția de auto-luminozitate reduce luminozitatea la 4 cd / m² (puțin scăzută), într-un birou aprins cu lumină artificială (aproximativ 550 lux), se fixează la 120 cd / m² luminozitatea ajunge la 585 cd / m² (maxim), iar lumina directă la lumina directă (lumină directă în aer liber, dar fără lumină solară directă – 20.000 lux sau puțin mai mult) crește până la 415 cd / ). Am crescut luminozitatea ușor în întuneric total și am primit 10 cd / m² în întuneric total, într-un birou aprins – 120 cd / m², într-un mediu foarte luminos – 415 cd / m², „în soare” – 555 cd / un astfel de rezultat ne-a dat. Se pare că funcția de auto-luminozitate funcționează în mod adecvat și permite utilizatorului să-și personalizeze activitatea la cerințele individuale.

Rețineți că pe ecrane cu o gamă largă de culori fără o corecție corespunzătoare a culorii imaginilor obișnuite optimizate pentru dispozitivele sRGB, acestea arată saturate nefiresc. Prin urmare, recomandarea: în majoritatea cazurilor, vizionarea de filme, fotografii și tot ceea ce este natural este mai bună atunci când alegeți un profil Standard . Profilul Autotune este potrivit atunci când vizionați materialul cu acoperire DCI-P3 adoptat în cinematografia digitală, dar rar întâlnit în viața de zi cu zi.

Camera principală

Camera principală este formată din trei module. Principala caracteristică aici este un modul cu un senzor de 48 megapixeli Sony IMX586 (dimensiune matrice – 1/2 „) și un obiectiv cu diafragmă f / 1,75. Alături de acesta se află modul pentru zoom optic 2x (senzor de 12 megapixeli, dimensiune pixel 1,0 μm, diafragmă f / 2,2) și modul cu unghi larg (senzor de 16 megapixeli, lentilă cu diafragmă f / 2,2). Blițul este singur, puțin peste nivelul mediu de luminozitate. Pentru zoom, există un buton dedicat 1 × / 2 × pe ecranul vizorului, iar butonul pentru comutarea la vizualizarea în unghi larg este denumit „fisheye”.

Există, de asemenea, suport pentru AI, care controlează modurile: în noaptea se lipesc mai multe imagini într-o singură imagine, în Auto HDR se extinde intervalul dinamic și în portret se taie obiectul și se estompează fundalul. Există un mod de setări manual în care puteți selecta manual una dintre cele trei obiective / module. În meniul de setări, un element separat are capacitatea de a „corecta distorsiunea cu unghi larg”.

Videoclipurile pot fi înregistrate în format de 4K la 60 fps. Videoclipul este codificat în H.265 sau H.264 pentru a alege de la. Este disponibilă și mișcarea înceată până la 960 fps în rezoluție Full HD. Este posibil să se utilizeze stabilizarea optică și chiar în modurile „maxim”. Calitatea fotografierii în modurile mai vechi este bună: activitatea stabilizatorului (deși software-ul, nu optic) este vizibilă, detaliile imaginii sunt ridicate, dar culorile, ca întotdeauna, sunt nenaturale de aciditate, complet nenaturale. Sunetul plăcut: este înregistrat sensibil, nu există distorsiuni sub forma unui ecou, ​​sistemul de reducere a zgomotului în ansamblu se compensează cu zgomotul vântului.

Telefon și comunicații

Datorită modemului X24 LTE din SoC Qualcomm Snapdragon 855, smartphone-ul suportă un număr mare de benzi de frecvență, inclusiv toate cele mai populare în Rusia. LTE-A, Cat.16 / 13 sunt susținute la viteze de până la 2 Gbps. 5G, această unitate nu acceptă. În practică, în limitele orașului din regiunea Moscovei, dispozitivul demonstrează o muncă sigură în rețelele fără fir, nu pierde comunicarea, restaurează rapid comunicarea după o pauză forțată. Există, de asemenea, Wi-Fi (2,4 și 5 GHz, cu suport pentru 802.11ac), Bluetooth versiunea 5.0 și NFC, ceea ce este deosebit de frumos pentru utilizatorii casnici.

Modulul de navigație funcționează cu GPS (dual-frequency, cu A-GPS), cu Glonass intern, cu Beidou chinezesc și cu Galileo European. Chiar și cu un început la rece, primii sateliți sunt detectați rapid, în primele secunde, precizia de poziționare nu cauzează nici o plângere. Este disponibilă busola magică necesară pentru programele de navigare din telefonul smartphone.

Aplicația telefonului acceptă Smart Dial, adică în timp ce formează un număr de telefon, primele litere din contacte sunt căutate imediat. Metodele de sortare și afișare a contactelor sunt standard pentru interfața Android. Viteza medie de vibrație. Vocea interlocutorului în boxă este lizibilă, sunetul este clar și tare, există o capacitate de înregistrare a apelurilor cu normă întreagă.
Platforma hardware permite telefonului smartphone să suporte simultan ambele cartele SIM în mod 4G în modul de așteptare simultan în modul Dual SIM, în modul de așteptare 4G + / 4G, deși există aici doar un modem radio. Astfel, cartela SIM pentru comunicații vocale va funcționa în modul de așteptare în 4G, chiar dacă un alt card este alocat pentru transmisia de date în 4G.

Software și Multimedia

Google Android folosește ultima versiune nouă cu shell-ul propriu Xiaomi – MIUI 10 ca platformă software.În shell-ul nou, puteți vizualiza cele mai recente aplicații care rulează: ferestrele de aplicații sunt aranjate neobișnuit într-o vizualizare matrice, există un mod de afișare pe ecran, au apărut câteva butoane suplimentare: curățarea memoriei, scanarea pentru viruși, căutarea propriului magazin de aplicații, precum și apelarea meniului special al secțiunii cu o selecție de jocuri.

Există o funcție de deblocare pe față, dar în întuneric total nu funcționează. Scanerul de amprente subscreen nu este rapid, trebuie să așteptați atingând degetul cu zona sa, altfel autorizarea nu va funcționa. În cazul în care există un buton hardware dedicat, care în versiunea globală a smartphone-ului lansează asistentul Google. A revenit un port util în infraroșu pentru emularea telecomenzii, în Mi 8 a fost absent.

Mi 9 rulează pe un sistem single-chip Qualcomm Snapdragon 855, fabricat utilizând o tehnologie de procesare de 7 nanometri. Configurația acestui SoC include 8 nuclee Kryo 485 și, în total, oferă până la 45% din câștigurile de performanță comparativ cu soluția companiei Snapdragon 845. Principalul nucleu „Kryo 485 Gold” funcționează aici la o frecvență de 2.84 GHz , există trei mai puternice nuclee Kryo 485 Gold care funcționează la frecvențe de până la 2.42 GHz și au jumătate din memoria cache-ului pe miez. Și pentru o execuție mai economică a sarcinilor nedemontabile, se folosesc patru nuclee Kryo 485 de argint eficiente, care sunt chiar mai simple și funcționează la o frecvență de până la 1,8 GHz. Toți au cache-ul propriu al doilea nivel și o memorie cache L3 partajată pentru o funcționare mai eficientă.

Procesorul grafic Adreno 640 include 50% mai multe blocuri de calcul ALU care vor ajuta nu doar la accelerarea redării 3D, dar și la lucrul cu inteligența artificială și alte calcule non-grafice. Adreno 640 este primul GPU mobil cu suport pentru cea mai recentă versiune API grafică Vulkan 1.1, pe lângă versiunile OpenGL ES 3.2 și OpenCL 2.0 FP.

Suma RAM a smartphone-ului este de 6, 8 sau 12 GB, capacitatea de stocare fiind de 64, 128 sau 256 GB. Nu puteți instala o cartelă de memorie. Suportă conectarea dispozitivelor externe la portul USB de tip C în modul USB OTG.

Qualcomm Snapdragon 855 este cea mai nouă platformă mobilă de lider pe piața SoC mobilă, cea mai puternică soluție de smartphone-uri pentru întregul an 2019. În cadrul reperelor, platforma arată cifrele maxime, fără precedent, cu încredere în fața tuturor celorlalte platforme, inclusiv a competitorului Huawei Kirin 980.