De mai mulți ani, laptopurile pentru jocuri au fost construite în conformitate cu aceeași schemă: i5 sau i7, 8 GB de memorie RAM și seria NVIDIA 50. Dar, în sfârșit, a apărut o configurație alternativă. Va prezentam un nou laptop ASUS și aflăm cine este acum regele.

Configurație

„Ce altceva ar trebui să fie  într-un laptop, dacă nu i5 și NVIDIA?”  Desigur, o grămadă de componente AMD. Extinderea mărcii mobile Ryzen a depășit în cele din urmă domeniul mașinilor de birou: inima jocului ASUS TUF Gaming FX505DY a devenit Ryzen 5 3550H cu încorporarea Vega 8, iar compania a adăugat grafica discretă Radeon RX 560X.

Procesor

Procesorul este construit pe arhitectura Zen +. Are 4 nuclee fizice, 8 fire, 4 megaocteți de memorie cache ale celui de-al treilea nivel, frecvențele de funcționare fiind de la 2,1 până la 3,7 GHz, în funcție de sarcină și de calitatea răcirii. Ambalajul termic al întregului ansamblu este de 35 wați modest. Un competitor tipic în acest segment de preț este Intel Core i5-8300H.

În ceea ce privește performanța, modelul Ryzen 5 3550H corespunde unui procesor mai fierbinte Intel Core i7 7700HQ, adică pentru jocuri moderne în format Full HD, cu grafică, pachete 3D și CAD, capabilitățile sale vor fi suficiente pentru câțiva ani.

Grafica

Grafica este calculată de un hibrid de Vega 8 (8 blocuri GCN 4.0) care funcționează la 1200 MHz și un stand-alone RX 560X (16 blocuri GCN 4.0) capabile să accelereze până la 1270 MHz. Primele date stocate într-un RAM simplu, funcționează cu o sarcină scăzută și în mod eficient din punct de vedere energetic – de la o baterie. Cel de-al doilea are propriile 4 GB GDDR5, este conectat în jocuri sau este utilizat tot timpul dacă laptopul este conectat la o priză – aceasta depinde de scenariul de utilizare. Ambele unități GPU se pot alătura forțelor în analiza personalului, dar astfel de cazuri sunt rare, deoarece aplicația trebuie distribuită în cadrul API-ului DirectX 12 MultiGPU.

Restul  8 GB de memorie RAM, dar puteți face 16 – sub capacul de plastic sunt ascunși conectori clasici SO-DIMM fără lipire. Unitatea depinde de configurație:  NVME-SSD este instalat sub sistemul asociat cu un HDD clasic, iar modificările sunt mai scumpe – doar SSD, dar 500 GB.

Cum funcționează?

Procesorul este un concurent direct al vechiului i7 bun și noului i5 cu patru nuclee.

Performanța GPU este blocată undeva între cele două GTX 1050 – Ti regulate și mai puternice. În unele jocuri, veți avea o alegere: obțineți frumos, dar  30 fps, sau reduceți numărul de efecte speciale de dragul avantajului față de adversari. În altele nu este necesar să sacrificați nimic.

Cel mai plăcut este sistemul de răcire. Sunetul lui-un șuierat scăzut și o performanță buna  . Chiar și 2 ore în Destiny 2 nu au adus aparatul la temperaturi mari, coolerul nu a făcut zgomot sau nu se aude inconfortabil – tastatura și panoul superior s-au încălzit puțin, nimic mai mult. Deși acum, ia în considerare vara.

 

Noutatea a produs patru ore de viață a bateriei la 2/3 din luminozitatea afișajului, cu transmisie activă de date prin rețea și mai mult de 30 de file în browser. Dacă dintr-o dată nu știți, laptop-urile de jocuri  într-o astfel de situație rar stau o jumătate până la două ore.

Cu totul altceva

Cu performanță, totul este clar: nu stabilește înregistrări, ci îndeplinește sarcini cu încredere. Senzațiile tactile ale dispozitivului pot fi descrise într-un singur cuvânt – „solid”.  Corpul este realizat din plastic gros de înaltă calitate, cu textură externă pentru metal. Tastatura este tipică pentru laptopurile ASUS: butoanele sunt aranjate în funcție de standard, sunt presate clar. Touchpad-ul (și plasticul) cu privire la precizia mișcării cursorului și a recunoașterii gestului nu este inferior vechii „MacBooks” – un semn bun.

Sunet

Dar sunetul nu diferă în expresivitate: există o rezervă de volum, difuzoarele nu vibrează, nu există interferențe în secțiunea audio, dar asta e tot. Difuzoarele de bas lipsesc, subwooferul lipsește. Deci, există suficiente oportunități pentru seriale, ascultarea știrilor și redarea muzicii discret. Redarea ceva serios este încă mai bună cu căștile.

hdrpl

Matricea IPS cu iluminare de fundal cu LED la o luminozitate maximă produce cu greu 220 cd / m2, deși pentru o muncă confortabilă într-o zi însorită este necesar de la 270 și mai mult. Viteza de răspuns și gama de culori nu permit fabricarea echipamentului de e-sport sau a instrumentelor de lucru ale fotografului și designerului de la TUF Gaming FX505.În mod obișnuit, laptopurile ieftine au probleme cu setările de culoare, luminozitate și balansul de alb, dar în acest dispozitiv curba gamma și punctul alb intră în toate toleranțele. Miracol, nu altfel!

Concluzie

ASUS TUF Gaming FX505 este un notebook echilibrat și interesant bazat pe hardware-ul AMD. Dar funcționează în liniște, eficient și pentru o lungă perioadă de timp. Modelul va atrage cu siguranță  pe cineva care dorește să dea câteva salarii pe un lucru de calitate – prețul începe de la 750 $.  Iar celor cărora ecranul de 15 inchi pare a fi o declarație frivolă – acesta este cel de 17 inchi FX705DY cu aceeași caracteristica.

Sursa : www.asus.com