[ad_1]

FOTO-DOCUMENT – CORUL ȘCOLII CEPTURA 1912.

În fotografie: Chirachiță și Nae Ionescu, preotul de la acea vreme, încadrați de familiile Maria și Ilie Popescu, primii institutori ai școlii din Ceptura.

O imagine ce ar merita să vegheze, asemenea unei icoane, în fiecare calsă acolo, la Ceptura cea tezaurizată-n vii roditoare! O imagine „cu suflet dulce, de-amintiri…”, prin sine înseși o lecție pentru… generații!

„Costumul tradițional este un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conţine o sumă de simboluri, hierofanii, re…velări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în acelaşi timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă.

Ăsta este adevăratul brand românesc, templul la purtător – costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Atunci avea şi textele explicative, textele de folclor literar, care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Căci pe costum este scris acelaşi lucru – iată o viziune teologică deja! – anume că omul poate accepta lumea nevăzută pornind de la simbolurile din lumea văzută şi astfel să-şi taie un drum înspre Dumnezeu.

Un costum nefalsificat trebuie să conțină o narațiune cosmologică, e o minirecapitulare a cosmosului”, ne învăța, oarecând, prof Ioan Sorin Apan.

Articolul O fotografie cat tot sufletul satului: cei dintai institutori si corul scolii din Ceptura apare prima dată în Primar in Prahova.

[ad_2]

Source link