Painea cu usturoi este mai buna cand o servesti proaspata, calda. Daca vrei sa inveti secretul unei paini cu usturoi perfecte, facute in casa ta, continua sa citesti – cu urmatoarea reteta nu ai cum sa dai gres!
Ingrediente:
- 500g de faina
- 7g drojdie uscata sau 15g drojdie proaspata
- 300ml apa calduta
- 2 catei de usturoi (sau mai mult, dupa gust)
- 50ml ulei de masline
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar (ajuta la activarea drojdiei)
- Optional: ierburi aromatice, cum ar fi rozmarin sau oregano
Pasi de urmat:
Dizolva zaharul in apa calduta si adauga drojdia. Lasa amestecul deoparte 5-10 minute, pana incepe sa faca bule. Acest pas este foarte important. In primul rand, verifici daca drojdiile sunt vii, de asemenea maresti viteza cu care se vor dezvolta si vor face ca aluatul pentru paine cu usturoi sa creasca.
Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea, adauga apoi amestecul de apa si drojdie, zdrobeste cateii de usturoi si adauga-i in uleiul de masline, apoi incorporeaza acest amestec in faina.
Framanta aluatul pe o suprafata presarata cu faina timp de aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie sa devina elastic si putin lipicios. Daca e prea uscat, adauga apa, daca este prea umed, mai adauga faina. Daca adaugi prea mult ulei, faina nu se va hidrata, iar aluatul va deveni uleios.
Pune aluatul intr-un bol curat, acopera-l cu un prosop sau cu folie alimentara si lasa-l sa se odihneasca intr-un loc calduros pentru aproximativ o ora sau pana cand si-a dublat volumul. Acesta este momentul in care drojdiile vor incepe sa treaca la treaba si vor face aluatul mai elastic, pufos si aromat.
Preincalzeste cuptorul la 200°C. Imparte aluatul in bucati, formeaza-le dupa preferinta si asaza-le pe o tava tapetata cu hartie de copt. Poti face o paine mare, baghete sau mai multe chifle mici.
In functie de cum ai modelat aluatul, acesta va avea diferiti timpi de coacere – pentru chifle, aproximativ 20 de minute, baghete, 30-35, iar painea chiar si 50 de minute. Se coace pana cand aluatul devine auriu si crocant la exterior.
Daca vrei sa fii complet sigura ca aluatul este copt, bate usor cu varful degetului in paine, daca suna ca si cum ar fi gol, este perfect copt.
Nu este greu sa faci o paine cu usturoi gustoasa – ai nevoie doar de ingrediente de calitate si rabdare.
Ce poti manca cu paine cu usturoi
Acum ca stii cum sa faci paine din aluat cu drojdie si usturoi, iata cateva idei de preparate alaturi de care sa o servesti:
- Ca aperitiv: taiata in felii si servita alaturi de un bol de ulei de masline, otet balsamic si condimente italienesti.
- Alaturi de paste: nimic nu se compara cu o portie de spaghetti carbonara sau lasagna, acompaniata de cateva felii de paine cu usturoi.
- Cu supa sau ciorba: ideala pentru a face crutoane sau pentru a o inmuia intr-o supa cremoasa de legume sau o ciorba aromata.
- Bruschete: nu ai nevoie decat de imaginatie. Foloseste rosii, crema de masline, avocado, somon, crema de branza, capere sau orice altceva iti este pe plac.
Vrei ca aluaturile tale cu drojdie sa fie intotdeauna la inaltimea asteptarilor? Trebuie sa folosesti doar ingrediente de calitate, asa cum fac si brutarii care aleg Lesaffre Romania.
Gatitul nu trebuie sa fie o corvoada, bazeaza-te pe cei mai buni si vei avea intotdeauna rezultatele asteptate!