[ad_1]

E anul 2022 și e cazul să recunoaștem cu mâna pe inimă că avem multe de îmbunătățit în privința protecției animalelor. Anul 2021 a adus cu sine în România înființarea Poliției Animalelor, o mișcare ce e indiscutabil bună. Cu toate acestea, se simte nevoie unei schimbări la nivel de mentalitate. Aceeași poveste cu mentalitatea, nu? Da, știu, poate pare desuetă discuția, dar și pentru protecția animalelor la nivelul erei în care trăim e nevoie de o schimbare de percepție asupra lucrurilor.

Valoarea vieții unui animal nu constă în utilitatea lui

În primul rând am trecut de mult, cel puțin așa ne place să credem, de timpurile în care foloseam animalele din punct de vedere strict utilitar. Tehnologia a înlocuit cu utilaje și echipamente munca depusă de animale în majoritatea domeniilor. Mai sunt pe ici, pe colo, câteva căruțe trase de cai, dar asta nu ar mai trebui să rămână în picioare pentru mult timp. Vremurile s-au schimbat și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ele. Ceea ce ar trebui să intelegem cu adevarat este că valoarea vieții unui animal nu este reprezentată de câștigul pe care l-am putea avea de pe urma lui.

Probleme urbane – soluții urbane

În al doilea rând, câinii și pisicile fără stăpân din orașe sunt o problemă care ne privește pe toți. Spre exemplu, câinii fără stăpân din orașe reprezintă o amenințare atat la adresa animalelor de companie dar și a a oamenilor. Câinii fără stăpân pot fi purtători de boli, printre care rabie (din ce in ce mai rar) și cu toate că majoritatea câinilor se tem de oameni, dacă se simt încolțiți, sunt capabili de atacuri brutale. Nu demult  în România au existat cazuri de oameni care au fost atacați și chiar uciși de către câini fara stapan.

Dacă animalele fără stăpân sunt problema, noi putem să fim cu toții parte a soluției. Există multe organizații care oferă suport și în cadrul cărora poți ajuta la rezolvarea acestei probleme. Una dintre organizații este ROLDA. Această entitate salvează câinii nimanui și a instituit programe de adopție la nivel național și internațional. Poți face parte din echipa de voluntari. De asemenea, poți găsi pe site-ul lor informații foarte utile referitoare la îngrijirea unui câine.

E timpul să privim diferit lucrurile!

Nu în ultimul rând, animalele pot reprezenta o atracție turistică în sine. Există multe locații din lume care au devenit cunoscute datorită animalelor care trăiesc acolo. Spre exemplu, insula grecească Skiathos este considerată ca fiind un paradis al pisicilor, iar în orașul Samsun din Turcia există o zonă special creată pentru pisici care a devenit cunoscută drept “Orașul pisicilor”.

Ești martorul unei cruzimi înreptate împotriva unui animal? Nu sta degeaba!

Poți suna la 112 dacă un animal este într-un pericol iminent. Cei de la Poliție îți vor spune ce trebuie să faci în acest caz. Încearcă, pe cât posibil, să ferești animalul de persoana care îi face rău insa fara a te expune unui pericol. Dacă ai asistat la uciderea unui animal, indiferent în ce mod, cadavrul va trebui dus la ANSVSA pentru a se determina cauza decesului și pentru consemnarea probelor pentru dosarul care va fi instrumentat. Dovezile sunt foarte importante, așa că orice poză, filmare sau înregistrare audio sunt binevenite.

Articolul Grija față de animale ne definește ca oameni apare prima dată în Primar in Prahova.

[ad_2]

Source link