[ad_1]

Teatrul „Toma Caragiu” are plăcerea să vă invite joi, 20 octombrie, de la ora 18.30, în sala Teatrului, la prima reprezentație a celei mai recente producții a secției Dramă: spectacolul „Cântăreața cheală”, de Eugene Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi. Regia este semnată de Cristian Ban, scenografia Raluca Alexandrescu, light design Ionuț Aldea.

Considerată una dintre cele mai importante piese ale dramaturgului Eugen Ionesco și cea care marchează începuturile teatrului absurdului, „Cântăreața cheală” îi are în distribuție pe actorii: Ioan Coman (Domnul Smith), Ada Simionică (Doamna Smith), Andrei Radu (Domnul Martin), Theodora Sandu (Doamna Martin), Ioana Farcaș (Mary, menajera), Robert Oprea (Căpitanul de pompieri).

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția de Bilete a Teatrului, tel. 0244 522 774, sau on-line, pe site-ul www.teatruploiesti.ro , secțiunea Program spectacole.

POTIȚI LA TEATRU!

* Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina, Olt, România – d. 28 martie 1994,] Paris, Franța), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.

* Prima lui piesă de teatru, La Cantatrice Chauve („Cântăreața cheală”) a fost reprezentată la 11 mai 1950 la Théatre de la Huchette în regia lui Nicholas Bataille, pusă în scenă la sugestia doamnei Monica Lovinescu, cea care la București urmase cursurile Seminarului de regie și artă dramatică al lui Camil Petrescu, fiind primită cu răceală de public și de critică. Piesa relua o alta, scrisă în limba română, și intitulată Englezește fără profesor, publicată din nou în limba natală abia după 1990. Piesa se va impune treptat după ce o serie de mari oameni de cultură francezi scriu articole entuziaste despre ea și va deveni cea mai longevivă piesă a acestui mic teatru parizian, Théatre de la Huchette, a cărui sală era comparabilă cu cea a Teatrului Foarte Mic de la noi. Urmează o perioadă foarte fecundă, în care autorul prezintă, an de an, câte o nouă piesă. Sălile de teatru rămân goale, dar treptat începe să se formeze un cerc de admiratori care salută acest comic ivit din absurd, unde insolitul face să explodeze cadrul cotidian.

Teatrul cel mai de seamă al Franței, La Comédie Française, prezintă în 1966, pentru prima dată, o piesă de Ionescu, Setea și Foamea și apoi piesa Regele moare. Anul 1970 îi aduce o importantă recunoaștere: alegerea sa ca membru al Academiei Franceze, devenind prin aceasta primul scriitor de origine română cu o atât de înaltă distincție.

foto: Volker Vornehm

Articolul Eugen Ionesco se joaca pe scena Teatrului „Toma Caragiu”: „Cantareata cheala”! O PREMIERA CE NU TREBUIE RATATA! apare prima dată în Primar in Prahova.

[ad_2]

Source link