Săptămâna aceasta, la mai bine de zece ani de la lansare, suportul oficial pentru Windows 7 s-a oprit . Fiind cel mai popular sistem de operare din lume el are încă o mulțime de fani . Vorbim despre nuanțele importante ale utilizării ulterioare a celor „șapte”, riscurile și posibilitatea unei actualizări gratuite la Windows 10 .

Utilizatori de Windows 7


Potrivit serviciului StatCounter , ponderea Windows 7 la sfârșitul anului 2019 pe piața sistemelor de operare a fost de 26,79%. Conform altor surse , baza de utilizatori a acestui sistem de operare a totalizat aproximativ 20%. Așa se poate, în lume există acum zeci de milioane de calculatoare care au pierdut suportul oficial de la Microsoft la 14 ianuarie 2020. Ce înseamnă asta în practică?

IMPORTANT!
Începând cu 15 ianuarie 2020, va apărea o notificare pe ecran complet care descrie riscul de utilizare în continuare a Windows 7 Service Pack 1 (SP1) după ce asistența se încheie pe 14 ianuarie 2020. Această notificare va rămâne pe ecran până când veți efectua unele acțiuni asupra acesteia.

Încetarea asistenței oficiale înseamnă că desktop-urile care rulează Windows 7 nu vor mai primi actualizări ale sistemului cu remedieri de erori și funcții noi, precum și corecții de securitate. Adică, un astfel de sistem devine automat vulnerabil , atacatorii vor putea să atace vulnerabilitățile găsite în el. Și din moment ce sistemele de operare învechite sunt adesea utilizate în instituțiile și întreprinderile statului, noile WannaCry sau Petya pot face multe probleme în viitor.

Cum să reînnoiești suportul pentru Windows 7?


Multe instituții și companii pur și simplu nu pot organiza tranziția de la Win7 la versiuni noi. Acest lucru se poate datora utilizării echipamentelor învechite care nu corespund cerințelor din Windows 10 sau ale unui software specific. Pentru acești clienți, Microsoft oferă un program de asistență extins (ESU). Vă permite să continuați să primiți actualizări de securitate chiar și după 14 ianuarie. Este adevărat, acest serviciu este scump și este disponibil numai pentru Windows 7 Service Pack 1 (SP1).

Acum, actualizările avansate pentru Windows 7 Enterprise costă 25 de dolari pe computer, în 2021, prețul va crește la 50 de dolari, iar în 2022 la 100. În cazul Windows 7 Pro, aceste numere trebuie înmulțite cu doi – 50, 100 și 200 de dolari.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că sprijinul extins este o măsură temporară, deoarece va fi valabil doar până în ianuarie 2023.

Cum să faceți upgrade la Windows 10 gratuit?


După lansarea Windows 10, Redmond Corporation a făcut posibilă actualizarea gratuită a tuturor proprietarilor de versiuni autorizate de Windows 7, 8 și 8.1. Oficial, această propunere s-a încheiat în urmă cu câțiva ani, dar, în practică, este încă posibilă o tranziție legală.

Această metodă este cât se poate de simplă. Acesta constă în utilizarea aplicației oficiale pentru crearea de media, disponibilă pentru descărcare de pe site-ul Microsoft . După pornirea acestuia, trebuie să selectați „Actualizați computerul acum” și să așteptați finalizarea instalării. Imediat ce procesul este finalizat și Windows 10 este instalat pe PC, accesați meniul „Setări” – „Actualizare și securitate” – „Activare” și introduceți cheia digitală a versiunii originale a Windows.


La actualizare, este mai bine să faceți backup pentru toate datele valoroase, deoarece uneori acestea se pierd după actualizare. În plus, atunci când utilizați un software specific sau vechi, asigurați-vă mai întâi că funcționează pe Windows 10 citind recenziile altor utilizatori.

Cum să continui să folosești Windows 7 în siguranță?


Cerințele de sistem pentru Windows 10 sunt scăzute, sistemul de operare va funcționa chiar și pe computere mai vechi. Verificarea compatibilității hardware-ului dvs. este ușor cu instrumentul gratuit de pregătire Windows 10 pentru Windows 7 .

Dacă totuși decideți să folosiți Windows 7 fără să aveți asistență extinsă, este important să aveți grijă de siguranța dumneavoastră. Microsoft a anunțat că Microsoft Security Essentials Defender încorporat în sistem va primi baze de date antivirus actualizate după 14 ianuarie 2020. Dar mulți utilizatori sunt sceptici cu privire la eficacitatea acesteia.

Există o mulțime de alternative la Windows Defender integrat în Windows, inclusiv pe cele gratuite. Printre cele mai populare se numără Avast, AVG, Avira, Bitdefender, Comodo, Dr.Web, Panda, ESET NOD32, Kaspersky, 360 Total Security. Toate au o bază uriașă de fani, avantajele și dezavantajele acestora, precum și o serie de caracteristici suplimentare. Deci toată lumea poate alege cea mai bună opțiune.

Sursa : reviewromania.ro