În același timp cu desktop-ul profesional , Apple a introdus sistemul de operare MacOS 10.15 Catalina actualizat la WWDC 2019. În plus față de optimizarea software-ului, noul sistem de operare a primit o serie de caracteristici complet noi, inclusiv suport pentru iPad ca monitor extern, opțiuni avansate de protecție a dispozitivului și un nou mecanism de sincronizare iPhone pentru copierea de rezervă și restaurarea datelor.

Funcția Sidecar

Una dintre inovațiile cheie ale sistemului de operare desktop este aspectul funcției Sidecar, care vă permite să utilizați iPad-ul ca un al doilea monitor fără fir pentru un Mac sau un comprimat grafic în combinație cu stylusul Apple Pencil. Apple a citat utilizarea aplicațiilor Final Cut Pro X, Adobe Ilustrator și suita de birouri iWork drept cazuri de utilizare.

O altă diferență semnificativă în sistemul de operare de la revizuirea precedentă a fost abandonarea singurului „media combinat” iTunes în favoarea aplicațiilor separate Muzică, TV și Podcast-uri. Sincronizarea cu iPhone-ul este acum plasată în tabloul de bord al macOS-ului în sine.

Timp pe ecran

Funcția „Timp pe ecran” pe Mac este proiectată pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze eficient timpul petrecut pe monitor, limitând perioada de utilizare a dispozitivului. Pentru a împiedica terminarea bruscă a lucrărilor, opțiunea One minute vă avertizează să salvați fișiere sau să părăsiți jocul înainte de a încheia o sesiune. Setările actualizate privind accesul la familie oferă părinților instrumentele necesare pentru a monitoriza utilizarea copiilor de către dispozitiv.

Voice Control

Tehnologia Voice Control este concepută pentru utilizatorii cu dizabilități care înlocuiesc dispozitivele tradiționale de intrare cu controlul vocal susținut de Siri, în timp ce procesarea comenzilor se face pe dispozitivul în sine. Caracteristica este de asemenea disponibilă în iOS și iPadOS – vă permite să utilizați dispozitivele mobile realizând chiar și acțiuni tradiționale, cum ar fi atingerea, derularea și derularea cu vocea dvs.

Funcția gatekeeper-ului este responsabilă pentru verificarea securității aplicației, iar un nou mecanism de protecție necesită utilizatorului să confirme că programele pot accesa documentele sale. Toate modelele Mac cu cip de securitate T2 au capacitatea de a bloca activarea și căutarea anonimă a unui dispozitiv pierdut sau furat folosind alte gadget-uri Apple. Release macOS 10.15 Catalina va avea loc în această toamnă.

Sursa: apple.com