La un moment dat, goana după bitcoin a anulat șansele miilor de jucători de a cumpăra ceva decent pentru un preț rezonabil. Acest lucru se datorează prețului de GPU, care, din cauza cererii fără precedent, a crescut preturile. Astăzi, „cripto” nu se confruntă cu cele mai bune zile, iar piața bugetului GPU este plină de placi video de anul trecut relativ puternice la prețuri de chilipir. Deci merită să plătim pentru noi articole?

Ce au vânzătorii?


Există o mulțime de modele disponibile pe piață, dar opțiuni bune sunt doar câteva. Eroul ansamblurilor de anul trecut a fost necondiționat NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, care sa confruntat bine cu jocurile în „popularul” Full HD la setări înalte. A fost înlocuită cu modelul GTX 1650, dar cu o creștere a productivității, acesta a ajuns până la limita superioară a segmentului bugetar.

Dacă mai devreme „vedetele” erau modele AMD comparabile la preț cu întregul sistem, atunci cu scăderea cererii pentru RX 570 optim pentru minerit, prețurile magazinelor online s-au schimbat și ele. Radeon RX 560 sa mutat la categoria ultra budget, iar locul său a fost preluat de versiunea 570th cu 4 și 8 GB de memorie video.

Avantaje

Avantajul nominal al AMD: GPU-ul este mai rapid, memoria este mai mare, iar lățimea de bandă este mai mare. Pe hârtie, placa video „roșie” este într-adevăr mai abruptă, dar realitatea dură pune totul în locul ei. Pentru jocuri în rezoluție de 1080p, nu „forța bruta” este mai importantă, ci eficiența și viteza operațiilor simple.

De ce se întâmplă acest lucru?


Jocurile moderne sunt pline de geometrie complexă și efecte speciale, dar placa video poate calcula triunghiuri scurte rapid. Pur și simplu, un exces de poligoane nu are practic niciun efect asupra timpului de pregătire a cadrului. O mulțime de resurse sunt cheltuite de GPU pentru operațiile raster: desenarea texturilor, calculul iluminării și efectelor speciale. Și aici situația este dublă.

Pe de o parte, performanța depinde în mod direct de rezoluția afișajului (mai multe puncte – mai multe calcule). Pe de altă parte, operațiile sunt efectuate pentru blocuri întregi de pixeli și, în același timp, se efectuează o operație pe un bloc. Astfel, la rezoluții reduse, un procesor grafic cu un număr mare de nuclee poate fi inferior unui model mai simplu, dar care funcționează la o frecvență mai mare.

Forță


În primul rând, să verificăm activitatea GPU-ului în modul de eficiență maximă – clasicul indicator de sinteză 3DMark Time Spy sintetic, cu parametrii grafici maximi, va rezolva cel mai bine această sarcină. Rezoluție – toate același Full HD, netezind MSAA x4. Cu alte cuvinte, condițiile cât mai apropiate posibil de „luptă”.

Demonstrație Configurație

PROCESOR AMD Ryzen 7 1700
MOTHERBOARD ASUS TUF B450
MEMORIA OPERAȚIONALĂ 2×8 GB Samsung DDR4 – 2400 MHz
DRIVE 480 GB SSD Adata X5000
UNITATEA DE ALIMENTARE Cooler Master V700
Cooler Master Masterbox

Rezultatele din tabel demonstrează un avantaj semnificativ față de AMD, atât din partea concurenților direcți ai prețurilor, cât și vitezei în ceea ce privește raportul fps din anii precedenți. Dar toate aceste gigabytes vor ajuta la obținerea unui rezultat decent în jocuri? Deși cardurile video NVIDIA au mai puține resurse de calcul, GPU accelerează mai bine. Funcționează, de asemenea, la viteze mai mari și se ocupă mai repede cu sarcini simple.

Constatare


Vorbind despre inovație nu a ajutat NVIDIA să profite de inițiativa de accesibilitate de la Reds. Cu alte lucruri egale, Radeon RX 570 oferă fie o calitate grafică mai bună, fie o rată de cadre mai mare și mai stabilă, în ciuda utilizării arhitecturii GCN, care a debutat în Radeon 7000 cu aproape 9 ani în urmă. Nu devine un obstacol și nu cea mai avansată tehnologie de proces. Unitatea GPU stabilă, puternică și, cel mai important, accesibilă este ferm înrădăcinată în segmentul de la 750 la 1350 de lei, cu o combinație de prețuri și rezultate care nu pot fi atinse.

În plus, RX 570 are o versiune de 8 GB – un pic mai scumpa, dar cu o marjă de performanță decentă. Acesta va oferi încă 2-3 ani de joc încrezător la setări înalte sau când treceți la un monitor WQHD.

Sursa : reviewromania.ro