Războiul comercial dintre Statele Unite și China intră într-o nouă etapă: Google a fost forțat recent să întrerupă relațiile cu Huawei. Am aflat deja cum va afecta proprietarii de telefoane inteligente , dar astăzi vom vorbi despre altceva – să reamintim cele mai notabile fapte din confruntarea prelungită dintre cele două puteri.

Totul a început cu mașinile de spălat și panourile solare.


Chiar și în cursul alegerilor preelectorale, Trump s-a plâns că, China „ucide economia țării noastre” – prea multe produse asiatice intră în SUA, ceea ce permite dezvoltarea Imperiului . În plus, președintele abia ales a lansat o investigație privind furtul de proprietate intelectuală din partea Chinei.

Primele sancțiuni au fost în ianuarie 2018: Trump a stabilit o taxă de 30% pentru importul de panouri solare și de 20-50% pentru importul de mașini de spălat. China este lider mondial în vânzarea de celule solare, așa că era evident cine a fost lovit. Când ancheta privind furtul de proprietate intelectuală a fost finalizată, Trump a acuzat China de o discriminare deliberată împotriva afacerilor americane și a impus o taxă de 25% la 1300 de bunuri, inclusiv electronice. În luna aprilie a aceluiași an,China a dat un răspuns simetric: guvernul chinez a impus o taxă pe 128 de produse americane. Așa că a început războiul comercial.

ZTE a plătit un miliard de euro pentru a reveni pe piața americană


În luna aprilie a anului trecut, ZTE a primit o lovitură: Washingtonul a interzis chinezilor să vândă componente către SUA pentru că au furnizat echipament Iranului și RPDC. ZTE a suspendat linia de producție până când a devenit clar că pentru ridicarea sancțiunilor nu este nevoie de nimic: un miliard de dolari și conducerea americană în companie. Când ZTE a făcut acest pas, Washington i-a lăsat să meargă din nou pe piață.

Apple


2019 a început greu pentru Apple : pentru prima dată în mulți ani, compania a scăzut brusc cu 30%. Am scris de ce s-a întâmplat acest lucru și unul dintre motive a fost relațiile tensionate dintre SUA și China. Războiul comercial a condus la o încetinire a creșterii PIB-ului în Regatul Mijlociu. Oamenii au devenit mai săraci, au început să economisească pe gadgeturi – pentru Apple a fost vizibil, deoarece China reprezintă aproape un sfert din vânzările iPhone-urilor.

NVIDIA


Recent, NVIDIA a prezentat un raport financiar pentru al patrulea trimestru din 2018. S-a dovedit că, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, veniturile au scăzut cu 24%, iar profitul net – cu aproape 50%. Unul dintre motivele acestor indicatori, compania a numit războiul comercial cu China: țara a început să cumpere mai puține echipamente pentru servere și consumatori.

Tesla

Tesla este o companie care produce pierderi . Nu este nimic critic în acest moment, dar Musk speră într-adevăr că hatchback-ul modelului 3 ar schimba aspectul. Masina este foarte buna de vânzare în unele țări, dar nu și în China. La urma urmei, mașina electrică costă cu 40% mai scump – datorită sarcinilor de protecție. Pentru a atrage cumva cumpărătorul din est, Tesla a trebuit să reducă prețurile, pierzând profituri.

Arestări reciproce


Iarna trecută în Canada, Men Wangzhou, directorul financiar al Huawei și fiica fondatorului companiei au fost reținuți . Ordinul a venit de la Washington. Motiv formal: pentru cooperarea cu Iranul prin ocolirea sancțiunilor. China a reacționat cu o explozie a sentimentului anti-american și arestarea a 13 canadieni, opt dintre aceștia însă fiind eliberați în curând.

Industria jocurilor


Războiul comercial a atins chiar această industrie. Recent, într- un interviu , directorul executiv al Asociației Producătorilor de Jocuri a spus că noile accizări la importurile chineze vor ridica costul materiilor prime din care sunt fabricate. Acest lucru va duce nu numai la creșterea prețului la divertisment, ci și la reducerea gamei lor – va fi mai dificil pentru companiile mici să vină cu ceva nou, doar supraviețuitorii vor supraviețui. Aflați acum cine să vă mulțumesc când nu rămâne nimic în magazine, cu excepția lui Monopoly.

Chinezii nu au fost prezentați finala „Urzeala Tronurilor”


Poate cel mai teribil eveniment pentru oamenii obișnuiți din China. În dimineața zilei de 20 mai, au activat serviciul Tencent Video – această platformă deține drepturile asupra seriei americane. Dar în loc de John Snow și Deaneris, ei au arătat … un mesaj că finala este amânată din cauza problemelor tehnice. HBO a declarat prompt că nu există probleme cu semnalul – în conformitate cu personalul canalului, astfel China a răzbunat pur și simplu SUA.

Dar Huawei suferă cel mai mult


Autoritățile americane au atacat-o pe Huawei încă de la începutul ei. La început, Washingtonul a interzis agențiilor guvernamentale să cumpere smartphone-uri de acest brand. Apoi, Trump a convins public țările occidentale să nu implementeze rețele de 5G pe echipamentul Huawei – cu toate acestea, numai Australia a ascultat . În cele din urmă, președintele Statelor Unite a inclus recent compania în „lista neagră” – aceasta înseamnă că americanii nu vor putea achiziționa produse de marcă fără permisiune specială. Dar apoi sa dovedit că sancțiunile nu se aplică până pe 19 august . Ce se va întâmpla în continuare nu este clar.

Desigur, oamenii obișnuiți au devenit mai puternici. În timp ce guvernele sunt măsurate prin taxe, cetățenii Statelor Unite, China și chiar cetatenii europeni estimează pierderi și simt disconfort. Din nefericire, orice război este așa: pe câmpurile de luptă, nu sunt generali care adesea mor, ci rangul și dosarul.